A nagy téveszme – Liberális álmok és nemzetközi realitások – E-book

Webshop ár: 3 390Ft

A könyv Fukuyama tételének – miszerint a liberális demokrácia feltartóztathatatlanul terjed a Földön, és ez egybeesik a Pax Americanával – az elutasítása. Azt mondja el, hogy miért téved veszélyesen az amerikai liberális geopolitika. A szerző úgy véli, a nemzetközi politikában a cselekvőket három világkép motiválja: a liberalizmus, a realizmus és a nacionalizmus. A könyv első felében Mearsheimer elmondja, hogy a liberális emberkép, mely szerint az ember racionális és jó szándékú, ellentétes a liberális demokrácia gyakorlatával, amely a liberális elveket a főhatalom révén érvényesíti. Ezzel szemben a nemzetközi politikában nincs főhatalom, és mivel az államokat a saját érdekeik – amelyek közül a legfontosabb a fennmaradás és a szuverenitás megőrzése – vezetik, a konfliktusok elkerülhetetlenek köztük. De nemcsak a nacionalizmus konfliktusforrás, hanem a világképét és vele a Pax Americanát terjeszteni igyekvő liberalizmus is: bár békét ígér, az oda vezető utat végtelen háborúk kísérik, ami miatt a liberális geopolitika célellentéte. Ráadásul a harcias liberális demokrácia egyre kevésbé lesz liberális és demokrácia a folytonos háborúk miatt, ezért a hazai liberalizmus fenntartásának legjobb módja a realizmus a nemzetközi kapcsolatok terén.

Kiadó

Századvég

Szerző

John J. Mearsheimer

Fordító

Szalay Péter

Oldalszám

412

ISBN

978-615-6436-14-6

Nyelv

magyar

ajándékJohn J. Mearsheimerkönyvkönyv férfikönyv újdonságliberálisliberalizmusnacionalistanacionalizmusorosz-ukrán háborúpolitikaelméletpolitikatudományrealistarealizmusSzázadvégTársadalomtudománytörténelem

Ajánlás

„Mearsheimer a mai amerikai külpolitikai gondolkodás egyik meghatározó alakja. A realista irányzat egyik legfontosabb mai képviselője Henry Kissinger mellett. A nagy téveszme, részben a külpolitikai realizmus nézeteinek az összefoglalása, részben az elmúlt tizenöt év nemzetközi eseményeinek, az egypólusú világrend megszűnésének értelmezése.”
Molnár Attila Károly
Eszmetörténész

Vélemények/kritikák

A könyv, amelynek szerzőjével leült Orbán, majd azt üzente: a liberálisok mindenben tévedtek
John J. Mearsheimer amerikai politológus az „offenzív realizmus” legismertebb nemzetközi képviselője. Új könyve novemberben jelent meg magyarul: Nagy téveszme – Liberális álmok és nemzetközi realitások címen. Ennek apropóján Mearsheimer november elején Magyarországra érkezett, ahol találkozott Orbán Viktorral, aki a találkozó után azt írta, megállapították, hogy a liberálisok mindenben tévedtek. Ugyanakkor Mearsheimer könyvéből kiderül, hogy korántsem ennyire egyértelműen negatív a hozzáállása a liberalizmushoz. De akkor mi az igazság? Miről is szól tulajdonképpen a könyv, és mit hasznosít ebből a magyar kormány?

Tartalomgyártó

24.hu – Komócsi András

Dátum

2023. január 18.
„A nagy téveszme” – egy legyőzhetetlennek hitt mítosz lerombolása
John J. Mearsheimer amerikai politikai gondolkodó és nemzetközi kapcsolatok szakértő az elmúlt évtizedekben számtalan olyan könyvet, illetve publikációt bocsátott közre, amelyek a reálpolitika törvényszerűségeiből kiindulva alapvetően a liberális hegemóniával, az arra való irracionális nagyhatalmi törekvéssel, illetve az ebből fakadó külpolitikával kapcsolatban fogalmaztak meg kritikát. A Századvég Kiadó gondozásában most magyar nyelven megjelentetett A nagy téveszme: Liberális álmok és nemzetközi realitások című könyve azonban eddigi műveihez képest még részletesebben, ugyanakkor az olvasó számára mégis közérthetően tárgyalja a szerző azon központi állítását, miszerint – a transzatlanti kánon ellenére – tévedés azt gondolni, hogy a liberális demokrácia a XX. század lezárultával immár feltartóztathatatlanul terjed a Földön.

Tartalomgyártó

origo.hu – Sümeghi Lóránt

Dátum

2022. november 12.
A külpolitikai realizmus mestere
A rendszerváltás idején, 1989-ben fogalmazta meg a hegeliánus–marxista előzmények után Francis Fukuyama, hogy elértünk a történelem végére. Az amerikai politológus kritikájának ma már nincs komoly sportértéke, hiszen volt öbölháború, arab tavasz, afganisztáni ki- és bevonulás, délszláv polgárháború és most itt az ukrajnai háború. Az ígéret szerint a liberális demokrácia győzött az államformák evolúciós versenyében, és szükségszerűen elterjed, elterjedése pedig békét és jólétet hoz mindenki számára, aki elég felvilágosult.

Tartalomgyártó

magyarnemzet.hu – Molnár Attila Károly

Dátum

2022. október 27.

Extra digitális tartalmak

John J. Mearsheimer Magyarországon – Köszöntő: prof. Deli Gergely rektor
A Századvég meghívására Magyarországon járt John J. Mearsheimer, a Chicagói Egyetem professzora, a világhírű nemzetközi kapcsolatok szakértő. Látogatásának apropója A nagy téveszme című könyvének megjelenése magyar nyelven, a Századvég Kiadó gondozásában. A könyv bemutatóján az íróval Halkó Petra, a Századvég Alapítvány vezető elemzője beszélgetett 2022. november 9-én, az Amerikai Egyesült Államok helyzetéről és az orosz–ukrán háború megítéléséről, magyarországi összefüggéseiről.

Tartalomgyártó

Századvég

Dátum

2022. december 05.
John J. Mearsheimer Magyarországon – Köszöntő: Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója
A Századvég meghívására Magyarországra látogatott a világhírű nemzetközi kapcsolatok szakértő, John J. Mearsheimer új könyvének bemutatása alkalmából. „A nagy téveszme” most magyar nyelven jelent meg a Századvég Kiadó gondozásában. A könyv bemutatója és az aktuális politikai helyzet kapcsán szervezett előadást a Századvég és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, hallgatók számára 2022. november 8-án. Mearsheimer előadása előtt dr. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója mondott köszöntőt.

Tartalomgyártó

Századvég

Dátum

2022. december 05.
John J. Mearsheimer: Great Power Politics in the 21st Century & The Implications for Hungary
A Századvég meghívására Magyarországra látogatott a világhírű nemzetközi kapcsolatok szakértő, John J. Mearsheimer új könyvének bemutatása alkalmából. „A nagy téveszme” most magyar nyelven jelent meg a Századvég Kiadó gondozásában. A könyv bemutatója és az aktuális politikai helyzet kapcsán szervezett előadást a Századvég és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, hallgatók számára 2022. november 8-án.

Tartalomgyártó

Századvég

Dátum

2022. december 05.
M1 – 48 perc – Exkluzív interjú John Mearsheimerrel

Tartalomgyártó

Századvég

Dátum

2022. november 29.
Hogyan jutottunk el idáig? – John J. Mearsheimer az USA külpolitikájáról és az orosz–ukrán háborúról
A Századvég meghívására Magyarországon járt John J. Mearsheimer, a Chicagói Egyetem professzora, a világhírű nemzetközi kapcsolatok szakértő. Látogatásának apropója A nagy téveszme című könyvének megjelenése magyar nyelven, a Századvég Kiadó gondozásában. A könyv bemutatóján az íróval Halkó Petra, a Századvég Alapítvány vezető elemzője beszélgetett 2022. november 9-én, az Amerikai Egyesült Államok helyzetéről és az orosz–ukrán háború megítéléséről, magyarországi összefüggéseiről.

Tartalomgyártó

Századvég

Dátum

2022. november 29.
John J. Mearsheimer: A nagy téveszme könyvbemutató – Fűrész Gábor köszöntője
A Századvég meghívására Magyarországra látogatott a világhírű nemzetközi kapcsolatok szakértő, John J. Mearsheimer új könyvének bemutatása alkalmából. A nagy téveszme most magyar nyelven jelent meg a Századvég Kiadó gondozásában. A könyv bemutatóján, 2022. november 9-én köszöntőt mondott Fűrész Gábor, a Századvég Közéleti Tudásközpont Alapítvány elnöke.

Tartalomgyártó

Századvég

Dátum

2022. november 29.
John J. Mearsheimer: A nagy téveszme könyvbemutató – Schmidt Mária történész beszéde
A Századvég meghívására Budapestre érkezett John J. Mearsheimer, a Chicagói Egyetem professzora, a világhírű nemzetközi kapcsolatok szakértő. A nagy téveszme című könyve most jelent meg magyar nyelven a Századvég Kiadó gondozásában. Schmidt Mária történész a könyvbemutatón, 2022. november 9-én, a könyvet méltatta.

Tartalomgyártó

Századvég

Dátum

2022. november 29.
Orbán Viktor látogatója: Az ukrajnai háborúban nemigen lesz happy end – Századvég Kiadó könyvbemutató
Az amerikai politológus, akinek fő területe a nemzetközi viszonyok, 2018-ban jelentette meg könyvét, amely most magyarul A nagy téveszme címen látott napvilágot. A Századvég gondozásában kiadott könyv alcíme is beszédes: liberális álmok és nemzetközi realitások.

Tartalomgyártó

index.hu – Siklós András

Dátum

2022. november 13.

Látogatásához kapcsolódó tartalmak

A Századvég hozta hazánkba a neves külpolitikai gurut, akivel Orbán Viktor találkozott
John J. Mearsheimer szerint az Egyesült Államok és a Nyugat provokálta ki az ukrajnai háborút azzal, hogy kilátásba helyezte Ukrajna NATO-tagságát. A Századvég meghívására érkezett Budapestre John J. Mearsheimer, a Chicagói Egyetem professzora, akit Orbán Viktor is fogadott. A tudós és a magyar miniszterelnök egyetértettek abban, hogy az ukrajnai háború az elmúlt évtizedek legveszélyesebb konfliktusa, amelyet mielőbb le kell zárni.

Tartalomgyártó

mandiner.hu – MTI

Dátum

2022. november 09.
Amerikai geopolitikai szaktekintéllyel tárgyalt Orbán Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök kedden a Karmelita kolostorban fogadta John Mearsheimer világhírű amerikai politológus professzort, akit korunk egyik legmeghatározóbb és legrealistább nemzetközi kapcsolatok szakértőjeként tartanak számon – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Tartalomgyártó

hirado.hu – MTI

Dátum

2022. november 08.
Amerikai politológus: Az oroszok atomfegyvert vetnek be, ha sikerül őket kiszorítani Ukrajnából
John J. Mearsheimer úgy véli, hogy a Nyugat provokálta ki az ukrajnai háborút. Az Egyesült Államok és a Nyugat provokálta ki az ukrajnai háborút azzal, hogy kilátásba helyezte Ukrajna NATO-tagságát – jelentette ki John J. Mearsheimer amerikai politológus a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott előadásában, kedden Budapesten.

Tartalomgyártó

mandiner.hu – MTI

Dátum

2022. november 08.

TOVÁBBI KÖNYVEK

Belépés
Email cím *
Jelszó *

Frissítettük feltételeinket