A tévé megszállása

Webshop ár: 4 390Ft

Ár: 5 490Ft

Ez a könyv egy sorozat második része, a sikerlistás A kultúra megszállása folytatása. A szerző ebben a művében bemutatja, hogyan használta a Kádár-diktatúra propagandaeszközként a Magyar Televíziót, gondosan kiválogatva a munkatársakat, különös tekintettel a tévé jövendő „arcaira”. A „nagy pillanat” 1957. május elsején érkezett el, az ötvenhatos forradalom és szabadságharc leverése után Kádár János a tévé által élőben közvetített felvonulással üzent: a Magyar Népköztársaság leszámolt az „ellenforradalommal”. Ekkor még a megtorlás időszakát szenvedte meg az ország, később következett a konszolidáció, de a diktatúra ebben is kulcsszerepet szánt e vezető médiumnak. Ötvenhat után csak a legmegbízhatóbb, nagyon gyakran kommunista családból érkező vagy ideológiailag elkötelezett emberek kerülhettek a tévéhez, voltak, akiket a hírhedt ÁVH-tól helyeztek át, mások a Néphadseregtől jöttek, megint mások bizonyítottan a kádári titkosszolgálatnak dolgoztak.

Olyan tévés legendák hátterét ismerhetjük meg, mint Ipper Pál, Vitray Tamás, Juszt László, Kepes András vagy éppen Frei Tamás.

Kiadó

Századvég Kiadó

Szerző

Mező Gábor

Oldalszám

316

Súly

0,55

ISBN

978-615-6436-33-7

Nyelv

Magyar

ajándékkönyv újdonságtörténelem

Vélemények/kritikák

Így szállta meg Vitray Tamás, majd Juszt László, később Kepes András a tévét a diktatúra idején
Tavaly a Századvég kiadásában jelent meg Mező Gábor: A kultúra megszállása című könyve. A már közel ötezer példányban elfogyott, azaz nagy sikerű kötet egy sorozat első része volt, A tévé megszállása karácsonykor követte, amely azt mutatja be – állambiztonsági dokumentumok, jelentések, különböző újságcikkek és visszaemlékezések alapján –, hogy 1956 után a Magyar Televízióba kizárólag a legmegbízhatóbb elvtársak nyerhettek felvételt. Leginkább azok, akik önmaguk is bizonyítottak a Néphadseregnél vagy akár az ÁVH-nál, vagy akiknek megfelelő, lehetőleg kommunista családi hátterük, illetve előéletük volt. A kötetben 1957-től a rendszerváltásig a legismertebb televíziósok portréját olvashatjuk, egészen meglepő fordulatokkal. Ki közvetíthette az 1957. május 1-i felvonulást és a Kádár-beszédet? Hogyan utazgathatott nyugatra Vitray Tamás, Horváth Ádám vagy Vitár Róbert? Kit szerveztek be ügynöknek, és kiről jelentett a televízióban? Milyen kapcsolata volt Juszt Lászlónak a szovjet-orosz szervezett bűnözés kulcsfigurájával? Egyebek mellett ezekről is kérdeztük a könyv szerzőjét, Mező Gábort.

Tartalomgyártó

Origo

Dátum

2024. február 07.

TOVÁBBI KÖNYVEK

Belépés
Email cím *
Jelszó *

Frissítettük feltételeinket