Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Philosophus trium scientiarum - Pokol Béla 70

Ár:
3.990 Ft 3.190 Ft
Kedvezmény: 20%
Menny.:db
Szállítási díj: 1.735 Ft
Várható szállítás: 2021. június 17.

Leírás

Szerkesztők:

Karácsony András egyetemi tanár (ELTE ÁJK), kutatási területei: társadalomelmélet, jogfilozófia. Legutóbbi könyve: Döntés és hagyomány (Századvég, 2019).
Téglási András habilitált egyetemi docens (NKE ÁNTK), kutatási területe: alkotmányjog. Legutóbb megjelent monográfiája: A szociális jogok alkotmányos védelme—különös tekintettel a szociális biztonság alapjogi védelmére (Dialóg Campus, 2019).
Tóth J. Zoltán habilitált egyetemi docens (KRE ÁJK), kutatási területei: állam- és jogelmélet, alkotmányjog. Legutóbb megjelent monográfiái: Demokrácia, jogállamiság és alkotmánybíráskodás (Patrocinium, 2020), Changing Attitudes Towards the Death Penalty (Palgrave Macmillen, 2020).


A kötet szerzői – mások mellett: Bihari Mihály, Cs. Kiss Lajos, Frivaldszky János, Gyekiczky Tamás, Karácsony András, Lenkovics Barnabás, Molnár Attila Károly, Orbán Balázs, Paczolay Péter, Szabó Máté, Szántó Zoltán, Tóth J. Zoltán, Varga Csaba, Varga Zs. András, Zsidai Ágnes.


Leírás:

Pokol Béla (1950 -) az ELTE ÁJK-t 1977-ben végezte el. Érdeklődése már ekkor az állam- és jogtudományon kívül a filozófia, majd a szociológia és a politikatudomány felé fordult. A kortárs jog- és társadalomelméleti gondolkodás meghatározó alakja, a jogelmélet, a szociológiaelmélet és a politikatudomány kiváló művelője, a tudományok doktora, alkotmánybíró. A jogelmélet mellett tanított alkotmányjogot, politológiát, majd szociológiát is. Jelentős hatást gyakorolt rá Nicolai Hartmann, Niklas Luhmann és Pierre Bourdieu munkássága.

Pokol Bélát közel két évtizede foglalkoztatja a bírói hatalom témaköre. Ezek a kutatások vezettek el a jurisztokrácia problematikához, melynek során összehasonlító elemzésekben vizsgálta meg a demokratikus akaratképzés és a bírói hatalom viszonyát, mely viszonyban az utóbbi egyre nagyobb súlyt kap. Erről a témáról írt tanulmányai, könyvei nagy visszhangot váltottak ki a hazai tudományos nyilvánosságban. Iskolateremtő hatása megkérdőjelezhetetlen, munkabírása és kutatói elhivatottsága pedig egy fiatal tudós számára is példaértékű. Pokol Béla 70. születésnapja alkalmából kollégái, tisztelői és tanítványai e szerény kötettel emlékeznek meg, és tisztelegnek személye és munkássága előtt.

Paraméterek

Témakör Jog
Oldalszám 388
Kiadás éve 2021
ISBN/ISSN 978-615-5164-76-7