Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A vendée-i mészárlás - Népirtás francia módra

Ár:
4.490 Ft 3.590 Ft
Kedvezmény: 20%

Leírás

Szerző:

Reynald Secher

Leírás:

Reynald Secher (1955–) francia történész. Több történelmi mű szerzője, de a legnagyobb hatású műve a vendée-i népirtásról szóló. Az uralkodó történetírásból éles reakciókat váltott ki, forradalom- és köztársaságellenességgel vádolták meg.
 

A modern kor a terrorral köszöntött be az 1789-et követő évek során, majd a modernizáció folytatódott a párizsi kommün és a bolsevik forradalom során.

Természetesen a népharag korábban is megjelent erőszakos cselekedetekben, de addig egyedülálló jelenség volt a történelemben, hogy a népszuverenitás képviselői egy terület, Vendée népének kiirtására hoztak törvényt. (1793. augusztus 1-jei és október 1-jei törvények.)

Vendée, az óceán partján elterülő jómódú vidék népe kezdetben támogatta a párizsi változásokat. Később azonban az adók, a kényszersorozás, a király kivégzése és a római katolikus egyház papjai üldözésének hatására szembefordultak a párizsi forradalmárokkal. A haladár válasz az egész vidék lakosságának kiirtása volt, és a népirtást elrendelők nevét a mai napig utcák, terek, intézmények viselik. Hiszen a szándékuk „szent” volt. „Vassal kell kormányozni azokat, akiket az igazsággal nem lehet” – jelentette ki Saint-Just.

A kötet a vendée-i felkelés kirobbanását, történetét mutatja be, de a hangsúly a megtorláson van. A szerző bőségesen idéz a korabeli leírásokból, hogy lássuk, hogyan is zajlott a szemtanúk szerint a katolikus monarchisták irtása.