Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Egy keresztény társadalom eszméje

Ár:
2.390 Ft 1.910 Ft
Kedvezmény: 20%
Menny.:db
Szállítási díj: 915 Ft
Várható szállítás: 2022. június 01.

Recenziók

Magyar Nemzet - Kettős hűség
Politika- és Államelméleti Kutatóintézet  - Eliot és a keresztény társadalom eszméje

Leírás

 

Szerző(k):

T. S. Eliot

Leírás:

T. S. Eliot (1888 - 1965) Nobel-díjas költő, esszéista és kritikus. A modern angol költészet meghatározó alakja. A 20. század híres katolikus konvertitái közé tartozott, mint Chesterton, Graham Green vagy Evelyn Waugh. Magát úgy jellemezte, hogy „klaszszicista az irodalomban, királypárti a politikában és anglo-katolikus a vallásban”.
(Preface to Lancelot Andrewes)

A keresztény társadalom eszméje T.S. Eliot talán legtöbbet idézett esszéje. Bár a modern angolszász költészet meghatározó alakja volt Eliot, a politikai és társadalmi modernitást fiatal kora óta bírálta verseiben és esszéiben is. Ezt az esszét 1939-ben írta, amikor egy anglo-katolikus társaságnak is a szellemi vezetője volt. Nem pusztán a politikai modernitást – a totalitarizmusokat és a progresszivizmus liberális és baloldali változatait – bírálja, hanem azt is állítja, hogy csak a visszatérés keresztény hithez lehet a megoldás. Kevés konzerválandót látott saját korában, ezért elsősorban az újjépítés érdekelte. Magát nem nevezte konzervatívnak, inkább torynak vagy reakciósnak, mivel a hitt az örök emberi értékek már a korában is kigúnyolt létezésében.

A kötet emellett tartalmazza a szintén klasszikussá vált Hagyomány és az egyéni tehetség című esszéjét is. A kötet bevezetőjét L. Simon László írta.

Paraméterek

Témakör politika
Oldalszám 136
Kiadás éve 2021
ISBN/ISSN 978-615-5164-73-6